Privatizace za vlády Margater Thatcherové - Kožíšek, Jan; Kovář, Martin, 1965-; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tématem práce je privatizační proces, který proběhl v osmdesátých letech 20. století za vlád premiérky Margaret Thatcherové. Nejprve se práce zabývá britským poválečným hospodářstvím, jehož důležitou součástí bylo zestátňování průmyslu ve druhé polovině čtyřicátých let a postupné posilování moci státu v letech následujících. Dalšími tématy jsou ekonomická situace při nástupu M. Thatcherové do úřadu předsedkyně vlády, problémy, kterým musela čelit a okolnosti, které vedly k řadě ekonomických reforem, přičemž jednou z nejvýznamnějších byla privatizace státních podniků. Práce se zabývá tím, proč k ní došlo a zkoumá problémy spojené s regulací privatizovaných odvětví. V závěru práce jsou rozebrány pozitivní a negativní dopady privatizace na britskou ekonomiku i privatizované společnosti a její vliv na nezaměstnanost v osmdesátých letech. Cílem práce je zkoumat, proč k privatizaci došlo a proč byly její důsledky nejednoznačné.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses