Zachycení volebního cyklu v zadávání veřejných zakázek v hlavním městě Praze - Drzková, Petra; Pavel, Jan, 1978-; Holubářová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda v hlavním městě Praze existuje závislost mezi zadáváním veřejných zakázek a volebním cyklem. Daná problematika je zkoumána na datech z období let 2005 až 2011. Ke sledování možné závislosti jsou stanoveny dvě výzkumné hypotézy. První předpokládá použití veřejných zakázek na dobře viditelné projekty, tedy na stavební práce, za účelem zvýšení pravděpodobnosti znovuzvolení do daného politického úřadu. Druhá hypotéza formuluje jako hlavní motiv pro zadávání veřejných zakázek úsilí politiků získat z dosud držené funkce před koncem volebního období ještě co možná nejvyšší vlastní užitek. Hypotézy jsou ověřovány zvlášť pro stavební práce a zvlášť pro dodávky a služby, a to na počtu veřejných zakázek, objemu prostředků na veřejné zakázky vynaložených, průměrném počtu nabídek a poměru konečné a předpokládané ceny. Jako nástroj ověřování byla zvolena regresní analýza. Výsledkem zkoumání je pak zjištění, zda je možné v Praze odhalit závislost veřejných zakázek a volebního cyklu a jaký je předpokládaný motiv této závislosti.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses