Harmonizace sazeb DPH v Evropské unii - Knedlíková, Jana (2012)
Cílem této práce je analýza vývoje harmonizace sazeb daně z přidané hodnoty v jednotlivých členských státech EU a zhodnocení její úspěšnosti. Teoretická část práce se věnuje popisu daňové harmonizace, dále pak metodám a prostředkům, kterými je cílů daňové harmonizace dosahováno. Následně analyzuje vývoj jednotlivých směrnic Rady EU, které právně upravují harmonizaci sazeb daně z přidané hodnoty, a to v chronologickém sledu. Praktická část se zabývá samotnou analýzou sazeb DPH v členských státech EU. Pomocí statistických metod měření variability tato práce zkoumá, zda je daňová harmonizace DPH úspěšná či nikoliv.