Vyhodnocení podnikatelského záměru - Krčilová, Jana (2012)
Cílem této práce je vyhodnocení investice do fotovoltaické elektrárny. Oblast fotovoltaiky v ČR zaznamenala v poslední době veliký rozmach a zároveň zde od roku 2011 proběhlo mnoho změn, které zhoršily podmínky podnikání v tomto oboru. Tato práce vyhodnocuje podnikatelský plán na základě skutečných údajů během tří let provozu a porovnává je s předpokládanými výsledky po dobu životnosti fotovoltaické elektrárny. K vyhodnocení této investice je použito několik ekonomických ukazatelů, které zachycují efektivnost a přidanou hodnotu projektu. Vyhodnocení je provedeno ve dvou možných scénářích. Stěžejní je vyhodnocení aktuálně nejpravděpodobnějšího scénáře pozměňovacího návrhu zákona č. 180/2005 Sb. a dále z hlediska původního scénáře s 26% srážkovou daní po celou dobu životnosti elektrárny. Výstupem by mělo být rozhodnutí o tom, zda se investorovi vyplatí pokračovat v projektu či ne.