Plánování turné pěveckého sboru - aplikace úlohy obchodního cestujícího - Marešová, Iva (2012)
Tato práce se zabývá naplánováním trasy turné pěveckého sboru pomocí různých metod matematického modelování. Prvním způsobem je aplikace úlohy obchodního cestujícího. Tato úloha má za úkol najít nejkratší uzavřený okruh a přináší nám optimální řešení. Pro případ řešený v této práci je model úlohy obchodního cestujícího částečně upraven, neboť cílem je vybrat z určitého počtu míst pouze polovinu těch, která jsou pro uskutečnění turné nejvýhodnější. Dále je v této práci demonstrováno použití metod, které nám dávají pouze přibližné řešení, konkrétně metody nejbližšího souseda a metody výměn. První část práce je věnována teorii zabývající se lineárním programováním, distribučními úlohami, heuristickými metodami a počítačovými optimalizačními programy. V druhé části jsou představené metody aplikovány na konkrétní úlohu týkající se výše zmíněného turné. Na závěr práce jsou uvedeny modifikace, se kterými se můžeme při řešení úlohy setkat.