Vývoj spotřebních daní v ČR od roku 1993 - Ryklová, Simona (2011)
Cílem této práce je zmapování vývoje spotřebních daní v České republice před vstupem do Evropské unie a následné změny v daňovém systému po vstupu. Teoretická část práce je zaměřena na vývoj legislativy v České republice a daňovou harmonizaci s pravidly Evropské unie. Praktická část této práce je zaměřena na vývoj inkasa a příjmů státního rozpočtu od roku 1993 ze spotřebních daní a komparaci sazeb jednotlivých daní s vybranými členskými státy Evropské unie.