Nákladní říční doprava na Dunaji v Rakousku - Hrančík, Přemek (2012)
Úvodní část této diplomové práce se zaměřuje na podrobnou charakteristiku oblasti Podunají, dále na samotnou řeku Dunaj a také na probíhající mezinárodní spolupráci zainteresovaných podunajských zemí. Další část obsahuje komplexní analýzu nákladní říční dopravy na rakouském dunajském úseku z hlediska historického vývoje, současného stavu zbožových přeprav, vybavenosti a výkonnosti jednotlivých rakouských přístavů a také dostupnosti toku pro nákladní lodě v průběhu roku. V závěru práce jsou hlavním tématem aktuální problémy, kterým musí v dnešní době čelit nákladní říční dopravci na dunajském úseku v Rakousku, přičemž jsou zde rovněž uvedena možná řešení těchto problémů. Pozornost je věnována také významu vnitrozemské dunajské plavby pro celé Rakousko.