Vývoj důchodového systému - Nováková, Klára (2012)
Důchodová reforma v České republice je bezpochyby jedním z nejdiskutovanějších témat posledních let. Práce nejprve podává stručný přehled o základních pojmech týkajících se důchodového zabezpečení. Ve druhé části popisuje současný systém důchodového pojištění v České republice. Nejvýznamnějšími faktory, které jsou úzce spojeny s důchodovým systémem a výrazně ho ovlivňují, jsou především míra plodnosti, úmrtnost a také migrace. V poslední části analyzuje práce plánovanou důchodovou reformu, která má reagovat na negativní demografický vývoj, a to i zvýšením věkové hranice pro odchod do starobního důchodu. Hlavní změnou v dosavadním systému je zavedení kapitálového pilíře. Další významnou změnou je rozdílná výše státního příspěvku u penzijního připojištění. Konečná podoba reformy prošla dlouhým schvalovacím procesem, v němž si většina politických stran vytvořila vlastní názory a zaujala svá stanoviska k provádění změn v současném důchodovém systému. S těmito variantami se čtenář rovněž seznámí v poslední části práce.