Budování a využívání menších počítačových sítí - Kratochvíl, Pavel (2012)
Bakalářská práce se zabývá principy fungování počítačové sítě z teoretického a praktického hlediska. Jejím účelem je popsat všeobecné teoretické principy fungování počítačových sítí na referenčním modelu ISO/OSI a architektuře TCP/IP, rozdělení počítačových sítí podle typu, topologie a rozlehlosti a stručně popsat jednotlivé prvky sítě, standardy a serverový systém v souvislosti s použitím v praktické části. Praktická část popisuje v obecné rovině počítačovou síť konkrétní firmy a úkony spojené se správou sítě. Dále obsahuje technickou dokumentaci s návrhem na umístění strukturované kabeláže v nové budově a také návrh na částečnou inovaci serverů, síťových prvků a operačního systému, který umožní inovované řešení centralizované správy uživatelů. K tvorbě teoretické části práce byla použita literatura a internetové zdroje a dále znalosti z předchozího studia na střední škole a ze současného studia na vysoké škole. V praktické části jsou aplikovány zkušenosti z pracovního působení v konkrétní firmě.