Využití derivátů k řízení kurzových rizik - Pham Thi Huong, Ly; Brůna, Karel, 1973-; Dohányos, Vojtech; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem mé bakalářské práce je charakterizovat jednotlivé deriváty jako nástroje sloužící k řízení kurzového rizika. Deriváty umožňují nejen snížit riziko z pohybu kurzů, ale rovněž nabízejí možnost dosáhnout zisků, jelikož jejich charakteristickou vlastností je působení pákového efektu, kdy s malým kapitálem je možné dosáhnout obdivuhodných zisků. S tím jsou spojeny i možná rizika. Aby se subjekty vyhnuly případným ztrátám, je nutné jejich důkladná znalost. Proto bych chtěla v této práci popsat charakteristické vlastnosti jednotlivých derivátových nástrojů a jejich výhody a nevýhody při zajišťování kurzových rizik. V praktické části jsem se zabývala exportní firmou, která je vystavena transakční a ekonomické devizové pozici vyplývajícího z obchodních aktivit se zahraničím. Ke snížení transakční devizové pozice ve firmě jsem využila právě finanční deriváty, které se jeví jako vhodné nástroje při krátkodobé volatilitě kurzu. Při dlouhodobé fluktuaci kurzu se firma dostává naopak do ekonomické devizové pozice, které ovlivňuje konkurenceschopnost společnosti nejen na zahraničních, ale i domácích trzích. V závěru jsem uvedla možné způsoby jeho snížení.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses