Stabilita vládních koalic regionální versus britské stranické preference - Nezdarová, Bára; Reschová, Jana, 1956-; Kuta, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Předkládaná práce je zaměřena na labouristy vedené koaliční vlády ve Skotsku a Walesu. Regionální organizace Labouristické strany užívají značný stupeň autonomie, jež jim umožňuje formulovat vlastní politický program, stanovit podmínky vzniku a průběhu koaličních vlád a reagovat tak na podobu stranické soutěže v těchto regionech. Skotská a Velšská labouristická strana tedy nebyly vázány k implementaci politiky New Labour v nově vzniklých legislativně-exekutivních institucích, i když skotští labouristé se jí obvykle řídili. Oproti tomu přístup velšských labouristů k některým otázkám se od New Labour odlišoval ve znatelně větší míře. Avšak v koaličních vládách byli jak skotští, tak velšští labouristé ochotni přistoupit na kompromis i k značným ústupkům vůči svým koaličním partnerům. To byl případ i rozdílných přístupů k otázce školného na vysokých školách ve Westminsteru, Skotsku a Walesu. Práce tak dochází k závěru, že stabilita analyzovaných koaličních vlád nebyla ohrožena lpěním na celobritských programových prioritách ze strany regionálních organizací Labouristické strany.
Vedoucí práce: Jana Reschová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses