České chmelařství jako prostorový a kulturní fenomén - Mikšík, Jan (2012)
Bakalářská práce se zabývá českým chmelem a chmelařstvím jako prostorovým a kulturním fenoménem. Cílem práce je popsat historie pěstování chmele na území České republiky a zjistit, jak ovlivnila dlouholetá chmelařská tradice českou kulturu, urbanismus a krajinu. Uvedeny jsou informace o chmelařských oblastech a jejich vývoji. Práce uvádí také statistiky a další údaje o pěstování chmele, jeho odrůdách, prodeji a vývozu chmele do zahraničí. Zvláštní pozornost je věnována bývalému královskému městu Žatci -- největšímu centru českého chmelařství. Na příkladu města Žatce práce uvádí konkrétní případy ovlivnění kultury a urbanismu pěstováním chmele. Praktická část se věnuje zábavně naučnému komplexu Chrámu chmele a piva - významnému turistickému cíli zbudovanému v historických chmelařských budovách v centru Žatce.