Rozvoj vinařství v ČR před a po vstupu do EU. - Osičková, Věroslava (2012)
Vinařství je velmi významnou částí zemědělské politiky České Republiky a od vzniku samostatného státu prošlo výrazným vývojem. Ten by se dal rozdělit do dvou etap, kdy první etapa začíná rokem 1993 a končí vstupem ČR do EU v roce 2004. Od tohoto období začíná druhá etapa ve vývoji českého zemědělství. Cílem práce je zhodnotit vliv vstupu ČR do EU na vinařský sektor. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola popisuje Společnou zemědělskou politiku a reformy, které nejvíce ovlivnily její fungování, nebo se přímo týkaly přístupových příprav ČR. Druhá kapitola pojednává o zemědělské politice po vzniku samostatné ČR až po vstup do EU v roce 2004. Zásadními změnami bylo přijetí zákona o vinohradnictví a vinařství a vznik významných organizací, které významně ovlivňují odvětví. Poslední kapitola se věnuje především aktuálnímu stavu vinařského sektoru.