Energetická politika EU v kontextu českého předsednictví - Hubová, Tereza (2012)
Energetická politika je jednou z nejdůležitějších politik ať už na úrovni jednotlivých států nebo Evropské unie jako celku. Téměř žádný evropský stát nemá dostatek vlastních zdrojů energetických surovin jako je ropa nebo zemní plyn a musí zajistit dodávky těchto surovin z jiných zemí. Tento problém řeší i EU, která se snaží zajistit bezpečné dodávky energií pro své členské státy. Členské státy mohou ovlivňovat politiky EU prostřednictvím výkonu předsednictví v Radě EU. První část práce je zaměřena na energetickou politiku EU a zahrnuje její formování od jejího počátku. Druhá část se zabývá obecně institutem předsednictví v Radě EU, jeho základními principy a jeho významem pro národní státy. Závěrečná část analyzuje průběh českého předsednictví se zaměřením na energetiku. Cílem práce je analyzovat priority českého předsednictví v oblasti energetiky a na základě dosažených cílů zhodnotit úspěšnost předsednictví.