Vývoj vzdělanostní struktury a regionální konkurenceschopnosti ve vybraných krajích České republiky - Holušová, Karolína (2012)
Bakalářská práce se zabývá regionálními disparitami a vývojem vzdělanostní struktury obyvatel ve vybraných krajích České republiky. Hlavním cílem je určit, zda a jak vzdělanostní struktura obyvatel ovlivňuje konkurenceschopnost regionů. Důraz je kladen na vývoj vzdělanostní struktury a indikátorů konkurenceschopnosti v období 2001 až 2010. Pro zjištění vazby mezi vzdělanostní strukturou obyvatelstva a konkurenceschopností regionů je proveden výpočet koeficientu korelace, který potvrdil vliv zvýšení podílu osob se středoškolským vzděláním s maturitou zaměstnaných v národním hospodářství na pokles nezaměstnanosti, avšak nepotvrdil vliv zvýšení podílu osob se středoškolským vzděláním s maturitou a vyšším, kteří jsou zaměstnáni v národním hospodářství, na růst průměrného tempa růstu hrubého domácího produktu.