Vývoj vzdělanostní struktury a regionální konkurenceschopnosti ve vybraných krajích České republiky - Holušová, Karolína; Kouřilová, Jana, 1960-; Tomešová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Bakalářská práce se zabývá regionálními disparitami a vývojem vzdělanostní struktury obyvatel ve vybraných krajích České republiky. Hlavním cílem je určit, zda a jak vzdělanostní struktura obyvatel ovlivňuje konkurenceschopnost regionů. Důraz je kladen na vývoj vzdělanostní struktury a indikátorů konkurenceschopnosti v období 2001 až 2010. Pro zjištění vazby mezi vzdělanostní strukturou obyvatelstva a konkurenceschopností regionů je proveden výpočet koeficientu korelace, který potvrdil vliv zvýšení podílu osob se středoškolským vzděláním s maturitou zaměstnaných v národním hospodářství na pokles nezaměstnanosti, avšak nepotvrdil vliv zvýšení podílu osob se středoškolským vzděláním s maturitou a vyšším, kteří jsou zaměstnáni v národním hospodářství, na růst průměrného tempa růstu hrubého domácího produktu.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses