Problematika brownfield v Ústeckém kraji - Feninová, Ivana (2012)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi využívání brownfields. Práce je rozdělena na dvě základní části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část je věnována základním pojmům z oblasti brownfields, nejčastějším příčinám vzniku a obsahuje klasifikaci jednotlivých typů brownfields. Zabývá se také důležitým procesem rozhodování investora, který si pro své investiční záměry vybírá ze dvou možností - brownfields a greenfields, obecnými problémy souvisejícími s výskytem brownfields a pozitivy, jež jejich regenerace přináší. V závěru teoretické části jsou uvedeny přístupy k řešení zkoumané problematiky brownfields včetně programového zakotvení a možností financování. Praktická část je zaměřena na stručný popis současného stavu brownfields v České republice a následně se hlouběji věnuje problematice brownfields v Ústeckém kraji. Součástí praktické části je nastínění problémů při snaze o opětovné využití brownfieldu na praktickém příkladě jezero Milada. Cílem bakalářské práce je podat ucelenou charakteristiku problematiky brownfields, nastínit nejčastější problémy, jež s jejich existencí souvisejí, a analyzovat situaci v České republice a podrobněji v Ústeckém kraji při využití praktického příkladu.