Příčiny, průběh, důsledky a další aspekty finanční krize 2008 v mezinárodním srovnání - Novotný, Martin; Dočkal, Dalibor; Urban, Luděk, 1927-2013; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Předmětem této bakalářské práce je popsat vývoj světové ekonomiky během finanční krize v roce 2008, nalézt příčiny jejího vzniku, zejména zkoumat vznik hypoteční bubliny na finančních trzích, následné rozšíření paniky, nejistoty a rizika do ostatních sektorů a zhodnotit důsledky, které finanční krize zanechala na globalizované ekonomice. Podrobněji se práce zaměřuje i na zhodnocení vlivu významných institucí světového hospodářství, jako jsou investiční banky, pojišťovny a ratingové agentury na finanční krizi. V práci jsou použity mikroekonomické i makroekonomické ukazatele, které nám dovolují analyzovat stav finančních trhů a národního hospodářství zemí, které byly krizí zasaženy. Zhodnocena je také oprávněnost zásahů státu a centrálních bank do ekonomiky. Tento problém je rozebrán také v kapitole věnující se hospodářským cyklům z pohledu rakouské školy.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses