Přídělový systém v Československu v letech 1948-53 - Petrák, Aleš (2012)
Cílem této práce je analýza přídělového systému v Československu v letech 1948-1953. Práce je rozdělena do čtyř hlavních částí, které odpovídají základním rovinám nahlížení na téma. První část se zabývá předchozím vývojem a dochází k závěru, že přídělový systém byl dřívějším systémům velmi podobný. Odlišností byla od roku 1949 existence vázaného i volného trhu zároveň. Ve druhé části je popsáno pozitivní přijetí tohoto opatření. Zmíněn je i vliv na snížení významu černého trhu. Tato situace však nebyla dlouhodobě udržitelná, proto se přistoupilo k revizi v roce 1952. Vznikaly různé návrhy na sjednocení obou trhů, z nichž je podrobněji popsán návrh J. Dolanského, jenž nebyl přijat, neboť se v roce 1953 přistoupilo k měnové reformě, která zavedla jednotný trh. Existence vázaného trhu byla projevem problémů v distribuci. Těmto problémům se věnuje třetí část a jako příklad je uvedena vánoční balíčková akce a nákupní horečka z roku 1950, která vypukla kvůli obavě z měnové reformy. V poslední části je popsáno zneužití přídělového systému komunistickou stranou k plošným perzekucím některých skupin obyvatelstva.