Využití kulturní památky pro výrobu filmových a televizních děl - Pospíšilová, Martina (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi a podmínkami využití kulturních památek při tvorbě filmové a televizní tvorby. Práce si dala za cíl detailně popsat proces, kterým prochází kulturní památka při filmovém natáčení. Nejprve se práce věnuje vymezení pojmů jako je kulturní památka nebo lokační manažer, jenž je profesní pozice, která s natáčením na památce úzce souvisí. Práce také zachycuje přístup Národního památkového ústavu k natáčení na jejich objektech. Dále práce popisuje souvislost filmování s cestovním ruchem památky. Praktická část předloží detailní pohled na hrad Točník a jeho způsob využití hradu pro výrobu filmových a televizních děl. Výsledkem této práce je zjištění, že film jako masové médium má potenciál získat pro kulturní památku atraktivitu a další možnosti jejího využití. Veškeré informace k této bakalářské práci byly čerpány z odborných knih, osobních rozhovoru nebo internetových zdrojů.