Analýza vývoje daňového zatížení v České republice - Hošek, Petr (2012)
Bakalářská práce obsahuje analýzu vývoje daňového zatížení v České republice od roku 1993 s nahlédnutím až do roku 2015, kdy má vejít v účinnost nová daňová reforma týkající se rovněž předmětu této práce. Z širokého okruhu daní jsme se zaměřili v rámci rozsahu této práce na daň z příjmů fyzických osob, a to konkrétně na příjmy podle §6 Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky, zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Po popisu relevantních změn, které přinesly proběhnuvší daňové reformy od roku 1993 (včetně té nadcházející pro rok 2015), jsme se zabývali kvantifikací dopadu těchto změn na modelového daňového poplatníka. Konečným výstupem této analýzy je interpretace vypočtených dat pomocí efektivní daňové sazby, na jejímž vývoji můžeme pozorovat jednotlivé trendy této veličiny. Rovněž zde můžeme pozorovat působení jednotlivých změn v systému na dílčí i celkové daňové zatížení v rámci daní z příjmů a pojistného sociálního pojištění.