Veřejné výdaje v rozpočtech ČR a financování sportu - Vlach, Jiří (2012)
Tato bakalářská práce na téma "Veřejné výdaje v rozpočtech ČR a financování sportu" pojednává o prostředcích, které plynou z veřejných rozpočtů České republiky do oblasti sportu. Cílem této práce je zevrubně popsat a zhodnotit současný stav ve financování sportu z veřejných zdrojů v ČR a pokusit se zanalyzovat, zda je sport v České republice financován dostatečně, či nikoliv. V úvodu jsou přiblíženy důvody, proč by vůbec sport měl být z veřejných zdrojů podporován. Jsou uvedeny pozitivní a negativní důsledky sportu pro společnost a pozice sportu v národním hospodářství. Dále je v této práci uveden přehled vývoje ve financování sportu již od dob Rakouska -- Uherska až do současnosti. Jsou zde podrobně zpracovány oblasti financování sportu ze státního rozpočtu a z rozpočtů krajů a obcí. Na závěr je uveden praktický příklad, kdy je zkoumána závislost změny velikosti veřejných výdajů vydávaných na sport a zdravotního stavu obyvatelstva České republiky.