Vybrané modely hromadné obsluhy - Otarbayeva, Zhamilya (2012)
Abstrakt Název práce: Vybrané modely hromadné obsluhy Autor: Zhamilya Otarbayeva Katedra: Katedra Ekonometrie Vedoucí práce: Ing. Václav Kořenář, CSc. Cílem práce je shromáždit a popsat složitější modely hromadné obsluhy. Soustředila jsem se na popis dvou z nich. Jedním z takových modelu je systém s prioritami. V práci jsou popsané tří typy priorit: dynamické, relativní a absolutní. Jsou uvedené vzorce, v některých případech s odvozením a jsou uvedeny příklady ze života, kde lze se setkat s projevem některých druhů priorit. Dál v teoretické části je uveden popis nepoissonovských modelů hromadné obsluhy. Omezila jsem se na vysvětlování čtyř modelů: s erlangovským vstupním proudem a exponenciálním časem obsluhy, s poissonovským vstupním proudem a erlangovskou dobou obsluhy, model s deterministickým a obecným rozdělením. Je uveden postup odvození vzorců pro určení průměrné doby čekání na obsluhu ve frontě, průměrný počet požadavků ve frontě a v systému. V praktické části jsem uvedla vymyšlené příklady, pro lepší znázornění popsaných modelu. Popis základních charakteristik systému hromadné obsluhy je uveden v první kapitole.