Deficit státního rozpočtu a možnosti jeho financování v ČR - Novák, Jiří (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá deficitem státního rozpočtu a prostředky jeho financování v České republice. V úvodu práce se zabýváme obecnou charakteristikou státního rozpočtů a definicí schodku státního rozpočtu. V další části práce analyzujeme jeho vývoj od roku 1993 do roku 2010. Deficit státního rozpočtu je především financován vydáváním státních dluhopisů, a proto se z větší části zabýváme krátkými, střednědobými a dlouhodobými státními dluhopisy. V praktické části je popsán způsob prodeje krátkodobých i dlouhodobých dluhopisů podle aktuálních pravidel České národní banky. Státní dluhopisy jsou rozděleny podle typu instrumentu a doby splatnosti. Poslední část je věnována nové možnosti financování deficitu státního rozpočtu a tím jsou emise státních dluhopisů pro občany.