Aplikace dynamické produkční funkce - Arzumanov, Robert (2012)
Průmyslová produkce stále patří mezi nejdůležitější a klíčová ekonomická odvětví. Optimalizace a zefektivnění podnikových procesů jsou v konkurenčním prostředí jednou z nejpodstatnějších činností rozvoje ekonomických subjektů. Kvalitní funkční analýza výrobních procesů a správné jejich nastavení se jeví, jako jeden z klíčových faktorů úspěchu výrobního podniku. Proto kvalitní modely a nástroje sloužící k těmto účelům rovněž nabývají na významu. Pomáhají provádět důležité analýzy a lépe pochopit výrobní proces včetně východisek jeho nastavení. Jedním z obecně uznávaných je produkční funkce. V této práci se pozornost zejména věnuje dynamické podobě produkční funkce Cobba-Douglase, která mimo jiné měří také působení nezpředmětněného technického pokroku. Na základě empirické analýzy se ukazuje způsob její použití, výsledky, které může poskytnout a vyvozují se závěry a doporučení pro konkrétní použitý podnik. Diskutuje se také o vypovídací schopnosti a specifikách daného postupu.