Optimalizace složení jídelníčku s využitím cílového programování - Hrubá, Lucie; Skočdopolová, Veronika; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Nutriční problém je typickou úlohou lineárního programování, jejímž cílem je navrhnout denní dávky živin ve stravě. Neboli cílem je sestavit vyvážený jídelníček pro konkrétního jedince. Cílové programování se používá v případě, kdy není nutné, aby omezující podmínky byly splněny přesně. Podmínky jsou sestaveny tak, že výsledná hodnota se má co nejvíce přibližovat hodnotě zadané neboli hodnotě cílové. V této práci bude cílové programování využito při modifikaci modelu nutričního problému. U nutričního problému lze cílové programování využít tak, že jednotlivá omezení na obsah živin ve stravě nebudou omezena striktně ve formě nerovnic, ale tak aby se výsledná hodnota co nejvíce přibližovala buď shora, nebo zdola cílové hodnotě. Nejprve bude vytvořen model lineárního programování s minimalizováním nákladů a následně model s využitím cílového programování a poté bude provedeno porovnání.
Vedoucí práce: Veronika Skočdopolová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses