GRETL - software pro podporu výuky ekonometrických kursů - Jindrová, Věra; Sekničková, Jana; Školuda, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Bakalářská práce má za cíl vytvořit srozumitelnou uživatelskou příručku pro ekonometrický software GRETL v českém jazyce počínaje představením softwaru GRETL a následným seznámením čtenáře s možným rozsahem využití daného programu při práci s daty. V práci jsou stručně přiblíženy hlavní možné charakteristiky lineárního regresního modelu, jako např. multikolinearita, autokorelace a heteroskedasticita, včetně jejich možného testování v daném programu a vyhodnocování konkrétních testů. Stěžejní část práce se zabývá definováním a specifikací dat pro jejich následnou analýzu v daném softwaru, sestavováním modelu, odhadem parametrů ekonometrického modelu metodou nejmenších čtverců, metodou vážených nejmenších čtverců a metodou zobecněných nejmenších čtverců. Dále práce pojednává o testování hypotéz, intervalových odhadech, o testování stacionarity časových řad, sestrojování a editaci grafů za použití softwaru GRETL a podrobném vysvětlení jednotlivých položek menu programu. Veškeré kroky jsou podpořeny grafickou přílohou a konkrétními příklady.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses