Optimalizace pracovních sil v rodinném hotelu - Balšánková, Tereza (2012)
Primárním cílem bakalářské práce "Optimalizace pracovních sil v rodinném hotelu" je vyřešit lineární úlohu optimalizující pracovní síly v rodinném hotelu Balkán pomocí maďarské metody a následně za pomoci optimalizačního systému LINGO. Pro optimalizaci je využita modifikace přiřazovacího problému, který patří mezi typické úlohy lineárního programování, tzv. distribuční úlohy. Teoretická část práce tedy popisuje nejen samotné lineární programování, ale je zaměřena právě na distribuční úlohy. V praktické části je úloha řešena dvěma zmíněnými způsoby. Cílem je potom vytvořit rozvrh pro přiřazení dané pozice konkrétní osobě v určitý den. Sekundárním cílem bakalářské práce je porovnat výsledky řešení obou metod a zhodnotit, která varianta je pro řešení vhodnější.