Vývoj právní úpravy dohledu státu nad pojišťovnictvím - Germániová, Alexandra (2012)
Předmětem a hlavním cílem této bakalářské práce je právní úprava dohledu státu nad pojišťovnictvím a zachycení jejího vývoje v čase. V rámci práce je nejdřív analyzována potřeba dohledu státu nad pojišťovnictvím a její hlavní cíl. Poté následuje přehled vývoje právní úpravy dohledu od založení první pojišťovny na území České republiky až po platnou právní úpravu dohledu (včetně). Dále je navázáno stručným načrtnutím nejvýznamnějších změn, které lze do budoucna v oblasti regulace pojišťovnictví očekávat. V závěru je konstatováno, že hlavním trendem v rámci vývoje právní úpravy dohledu státu nad pojišťovnictvím je posilování dohledu prostřednictvím stále komplexnější právní úpravy. Autorka práce ponechává otevřené, zda současný trend povede k optimální právní úpravě dohledu s tím, že to ukáže až další vývoj.