Optimalizace portfolia - Arzumanov, Eduard (2012)
V současné době, kdy oblast financí ovlivňuje přímo nebo nepřímo téměr každou oblast života,kdy častá a významná inflace je celkem běžným jevem, kdy jsme běžně svědky bankrotů firem, bank a jiných institucí v důsledku nesprávného hospodaření s finančními prostředky nebo špatného odhadu celkového vývoje ekonomiky, musí jedinec čím dál častěji uvažovat o tom, jak naložit s vlastními peněžními prostředky, aby nedošlo k jejich znehodnocení, nebo jak je použit ke zhodnocení svého jmění.Právě proto v současné době investování do cenných papírů představuje jeden z nejrozšířenějších způsobů zhodnocování volných peněžních prostředků -- konkrétně čím dál více nabývá na váze jeden určitý druh investování -- investice do portfolia cenných papírů.Proto tato práce nejen seznámí se základními principy a pravidly investování do portfolia a také principy diverzifikace a pojmem rizika, ale také ukáže na příkladu, jakým způsobem se v praxi optimalizace portfolia uskutečňuje. Ukázková optimalizace portfolia se provádí pomocí vícekriteriálního rozhodování, uplatňovaného v modelu, který pro tyto účely byl navržen v aplikaci MS EXCEL s pomocí programového prostředí VBA.