Praktická aplikace hromadné úlohy batohu - Procházková, Lucie (2012)
V oblasti celočíselných úloh lineárního programování se nachází úloha batohu včetně jejích modifikací. Mezi ně patří i hromadná úloha batohu, jež je předmětem této práce. V souvislosti s interpretací výsledků je nutné úlohu batohu rozšířit o celočíselné podmínky, které jsou nejčastěji transformovány na podmínky bivalentní. Tato skutečnost značně zvyšuje výpočetní náročnost těchto úloh. I přes to, že pro řešení existují exaktní algoritmy, často je při výpočtu některých rozsáhlých úloh není možné použít. Přibližného a dostatečně přesného výsledku lze dosáhnout pomocí heuristik a dalších metod, které byly k tomuto účelu vytvořené. Jednotlivé podkapitoly v první části práce blíže popisují variace úlohy batohu, přičemž druhá část na ně navazuje a představuje některé možné využití v praxi.