Vývoj počtu narozených dětí v Českých zemích podle pořadí - Rumlová, Alena (2012)
Cílem práce je zmapovat vývoj porodnosti v českých zemích od 19. století, vysvětlit podstatné výkyvy a poukázat na následky, které může stále se snižující počet narozených dětí mít. Tato práce by měla nastínit trendy, které jsou ve společnosti nastaveny, a lze ji tedy použít jako případný podklad pro plánování regionálního rozvoje. Na základě výsledků analýzy je možné predikovat potřebnou kapacitu jeslí či mateřských a později i základních škol. Zvolila jsem rozdělení do dvou hlavních částí. V teoretické části je popsáno postavení dětí v rodině. Další subkapitola obsahuje popis vývoje porodnosti, jenž je dělen do etap ohraničených důležitými historickými milníky. Praktická část je zaměřena na analýzu dostupných statistických dat, získaných od Českého statistického úřadu, které téma podstatně konkretizují. Nejprve je detailně znázorněn vývoj počtu rozených dětí za jednotlivá pořadí v ČR a následně ve všech krajích. Poslední kapitola ukazuje srovnání podílu dětí v krajích republiky.