Současná ekonomická situace Baskicka - Gergelová, Iva (2012)
Tato diplomová práce pojednává o Baskické autonomní oblasti, o její hospodářské situaci, ekonomickém vývoji a budoucích perspektivách. Práce nejdříve přibližuje Španělsko a jeho základní charakteristiky s důrazem na administrativní rozdělení země. Druhá část se zabývá už konkrétně Baskickem a jeho historicko-politickým vývojem především ve 20. století. Další kapitola se věnuje ekonomické situaci, vývoji hlavních makroekonomických veličin, jednotlivým ekonomickým sektorům a zahraničnímu obchodu, který má pro hospodářství klíčový význam. Poslední část analyzuje hospodářské vztahy Baskicka s Českou republikou.