Zobecněná hromadná úloha batohu - Kocourková, Markéta; Sekničková, Jana; Nečas, Dalibor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tématem této práce je zobecněná úloha batohu. Všeobecně problém batohu patří mezi základní úlohy lineárního programování a spadá do kategorie úloh celočíselných. Velice často je formulována jako úloha binární neboli 0-1. Problém batohu, který je v angličtině znám pod názvem The Knapsack Problem, uvažuje několik typů úloh, které budou v této bakalářské práci představeny. Některé úlohy batohu jsou tak rozsáhlé, že i přes existenci algoritmů vedoucích k optimálnímu řešení, jsou spíše využívány různé heuristiky, které sice k výsledku dojdou dříve, ale již nejsou tak přesné. Proto jsou některé úlohy řazeny do NP-těžkých úloh. Tato práce je zaměřena konkrétně na zobecněnou hromadnou úlohu batohu. Na praktickém příkladě bude ukázáno, kde je možné tuto úlohu využít.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses