Semiprezidencialismus Prezident ve Francouzské V.republice - Jarolímová, Lucie; Reschová, Jana, 1956-; Kuta, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
K roku 1958 se datuje vznik V. Francouzské republiky, která se díky své specifičnosti stala od samého počátku zájmem mnoha badatelů. Právě ve Francii nachází politolog Maurice Duverger vzor pro svůj nový model politického systému. Duvergerova teorie se stala stěžejní pro další studium semiprezidencialismu a stala se inspirací pro mnoho nově vznikajících režimů. Hlavním cílem práce je analyzovat postavení francouzského prezidenta v rámci poloprezidentské formy vlády. Teoretická část práce se zabývá podstatou poloprezidentského režimu, jeho charakteristickými znaky a jakou roli v něm sehrává prezident. Empirická část se zaměřuje na prezidentovy ústavně zakotvené pravomoci. Dále nastiňuje reformy, které měly dopad na instituci prezidenta. Tato část rovněž odpovídá na otázku, proč je prezidentova míra vlivu tolik závislá na jeho vztahu s premiérem.
Vedoucí práce: Jana Reschová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses