Systém pro řešení distribučních úloh LP - LINGO/Excel interface - Krčál, Adam; Jablonský, Josef, 1955-; Zouharová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Diskrétní úlohy lineárního programování, tj. úlohy s celočíselnými nebo binárními proměnnými, mají velké množství reálných aplikací. Mezi distribuční úlohy, které jsou povětšinou diskrétní povahy, patří celá řada typických úloh -- dopravní problém, kontejnerový dopravní problém, alokační problém, přiřazovací problém, úloha o optimálním rozmístění zařízení, úloha obchodního cestujícího atd. V teoretické části této práce je přiblížena problematika vybraných distribučních úloh. Výstupem praktické části je vytvoření aplikace v prostředí Microsoft Excel 2010 (s využitím programovacího jazyka VBA), která má za úkol tyto úlohy řešit. Aplikace spolupracuje s dvěma optimalizačními systémy. Prvním je Řešitel, který je standardním doplňkem Excelu, druhým pak profesionální optimalizační systém Lingo. Třetí prvkem práce je demonstrace funkčnosti aplikace na konkrétních distribučních úlohách.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses