Bezkontaktní platby a jejich vývoj - Stádníková, Markéta (2012)
Tato práce se zabývá mobilními platbami na dálku prostřednictvím mobilních operátorů, či mobilního bankovnictví a platbami s využitím bezkontaktní technologie NFC. Práce přináší ucelený pohled na tuto problematiku, analyzuje jednotlivé způsoby využití mobilních plateb a technologie NFC. Zhodnocuje aktuální stav NFC plateb v ČR a porovnává tento stav s vybranými státy EU. Práci lze rozdělit do tří částí. První část představuje různé druhy mobilních plateb prostřednictvím mobilních operátorů. Druhá část prezentuje mobilní bankovnictví a situaci v jednotlivých bankách. Třetí část pojednává o bezkontaktních platbách pomocí technologie NFC. Neboť se jedná o systém, který se v některých zemích již osvědčil, je zde kromě vývoje v ČR nastíněn také vývoj ve vybraných státech EU. Následně jsou popsány výsledky testu bezkontaktních plateb v zemích EU a test použití bezkontaktní platby u nás. Čtenář by měl získat ucelenou představu o problematice mobilních plateb a technologii NFC. Získat pohled na aktuální situaci NFC plateb v České Republice a vývoj těchto plateb v určitých zemích Evropy. Zároveň by měl být schopen na základě daných informací posoudit, zda by tento způsob platby využíval.