Systémy na podporu modelování a jejich vzájemné porovnání - Sharifullina, Dilyara (2012)
Tato práce si klade za cíl seznámit čtenáře s možností využití profesionálních systémů na podporu modelování v rámci řešení reálných optimalizačních úloh. Pozornost bude věnována zejména úlohám lineárního programováni, avšak softwarový trh nabízí řešeni i nelineárních úloh včetně podmínek celočíselnosti. Ve druhé části práce je představen zobecněný přehled softwarového trhu včetně podrobnějšího seznámení s takovými modelovacími systémy jako LINGO, MPL Modeling System, AIMMS, AMPL, GAMS, CPLEX Optimization Studio a Xpress Optimization Suite, které považuji za nejvýkonnějši systémy z celé nabídky. Dále bude ukázáno řešeni vzorové reálné úlohy včetně sestaveni modelu v jazyce systému a interpretace výstupů tak, že bude zmíněná problematika zjednodušena prací v systému využitím spolupráce s tabulkovým kalkulátorem MS Excel. Závěrečná část práce je věnována porovnání výše zmíněných systémů mezi sebou za účelem ohodnocení pohodlnosti jejich využití z pohledu běžného uživatele.