Podpora spotřeby prostřednictvím růstu transferů optikou rakouské školy a její konsekvence v současné ekonomické krizi na příkladu USA - Šolc, Jan; Pfeifer, Lukáš; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce se věnuje vztahu mezi růstem transferů a ekonomickou výkonností v období krize. Optikou rakouské školy nahlíží na problematiku státních zásahů do ekonomiky a na příkladu nedávné americké finanční krize (2007 -- 2010) zpochybňuje vládní kroky podniknuté ke stimulaci ekonomiky. Doporučení ekonomů rakouské školy jsou neustále přehlížena a během krizových období se ke slovu dostává keynesiánská ekonomie, jejíž platnost byla mnohokrát zpochybněna. Dále se práce zabývá makroekonomickým ukazatelem HDP, který spatřuje jako nevyhovující pro vyvozování závěrů o ekonomické výkonnosti. Tento ukazatel naopak, díky 70% váze spotřeby, vyhovuje politikům v prosazování stimulačních balíčků na podporu ekonomiky a dalších zásahů na zvýšení spotřeby. Jako výsledek těchto zásahů shledává práce, nikoli udržitelný ekonomický růst, ale růst vlády samotné. Rostoucí objem transferových plateb, který měl podpořit ekonomikou výkonnost, tak především vedl k utužení moci vlády a jejímu růstu.
Vedoucí práce: Lukáš Pfeifer
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses