Analýza záchranných opatření americké vlády a FED v období finanční krize a jejich dopad na veřejný dluh USA - Vilímovský, Petr (2012)
Finanční krize z roku 2008 výrazně zasáhla do celosvětového dění na počátku 21. století. Její epicentrum se nacházelo na amerických trzích s nemovitostmi, s hypotékami a s finančními deriváty. V reakci na krizi zavedla americká vláda ve spolupráci s FED řadu záchranných opatření, jejichž cílem bylo jak stabilizovat situaci v ekonomice, tak stimulovat hospodářský růst. Cílem této bakalářské práce je analyzovat vybraná opatření z hlediska jejich nákladovosti, vlivu na ekonomické ukazatele a z hlediska jejich dopadu na veřejný dluh USA. V práci byla využita cost-benefit analýza a grafická analýza. Z důvodu velkého počtu opatření byla vybrána jen ta nejdůležitější s největšími skutečnými, popřípadě odhadovanými náklady. Nejlépe dopadl program TARP, který pomohl stabilizovat mezibankovní trh a zároveň má dobře nakročeno být ziskový. Jako úspěšná se ukázala i první vlna QE, která v období deflace pomohla nastartovat kýžený růst cenové hladiny. Opatření ARRA mělo naopak minimální dopad na ekonomiku, na straně druhé s sebou neslo enormní náklady. Podobně dopadla i druhá vlna QE, která vedla převážně jen k monetizaci veřejného dluhu.