Analýza současného institucionálního nastavení odpovědnosti za ekonomické škody způsobené černou zvěří v České republice po roce 2000 - Hekrle, Marek (2012)
Rostoucí početní stavy divokých prasat způsobují ekonomické škody, celospolečenská rizika a nebezpečí šíření infekčních onemocnění. Zákon o myslivosti ČR č. 449/2001 Sb. definuje černou zvěř jako obnovitelné přírodní bohatství nepatřící konkrétnímu subjektu a stanovuje odpovědnost myslivců za ekonomické škody, které způsobuje. Pro potřeby práce byla sestavena dotazníková šetření adresovaná zemědělsky hospodařícím subjektům v ČR i zástupcům mysliveckých sdružení v ČR. Práce potvrdila hypotézu autora, že současné institucionální nastavení hospodaření s černou zvěří vede díky špatné vymahatelnosti ekonomických škod pouze k omezenému vyjednávání mezi myslivci a zemědělci. Zemědělsky hospodařící subjekty v převážné většině případů ekonomické škody po myslivcích nevymáhají anebo je vymáhají neekvivalentně k jejich výši. Myslivci se tak dostávají do pozice černých pasažérů participujících na neochotě a nedostatečných motivacích zemědělců ekonomické škody vymáhat. Současné institucionální nastavení tak nepodporuje princip odpovědnosti a osobních motivací subjektů a neumožňuje optimalizovat početní stavy černé zvěře a tím ani snižovat ekonomické škody.