Modelování a prognózování inflace. - Nguyen, Tran Anh Tuan; Hušek, Roman, 1936-2022; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Cílem bakalářské práce je analýza inflace v České republice za období let 2004-2011 pomocí ekonometrických modelů. Tato práce je rozdělena na dvě části, na teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje vymezení inflace, její formy, způsoby měření inflace, pozitivní a negativní efekty inflace, příčiny inflace a cílování inflace. Následně je popsaný jednoduchý historický vývoj Phillipsovy křivky a jejích dalších modifikací. Praktická část obsahuje empirickou analýzu vývoje inflace v ČR za pomocí modelů popsaných v teoretické části, i s pomocí dalších alternativních forem Phillipsovy křivky. V závěru své práce jsou vybrány modely pro predikci míry inflace. Součástí bakalářské práce je realizace všech výpočtů v prostředí MS Excel a statistického softwarového programu SAS.
Vedoucí práce: Roman Hušek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses