Modely analýzy obalu dat a jejich aplikace na krajské soudy v ČR - Kohoutová, Adéla; Dlouhý, Martin, 1970-; Šindelářová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tento příspěvek se zabývá otázkou efektivnosti krajských soudů v České republice. Jako metoda pro zjištění efektivnosti byla použita analýza obalu dat. Ta funguje na principu, kdy podle zvoleného typu modelu označí jednotku buď jako efektivní nebo neefektivní. V této práci byly konkrétně aplikovány jak modely orientované na vstupy (CCR -- konstantní výnosy z rozsahu i BCC -- variabilní výnosy z rozsahu), tak na výstupy (CCR i BCC). Podklady pro analýzu byly získány přímo z poboček jednotlivých soudů a z portálu Justice.cz. Na základě hodnocení pěti vstupů a jednoho výstupu byly identifikovány tři efektivní jednotky modelem CCR a čtyři efektivní jednotky modelem BCC. Zároveň byl zjištěn postup, jak by teoreticky bylo možné u zbývajících neefektivních jednotek modifikovat vstupy a výstup, aby se také staly jednotkami efektivními.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses