Vybrané charakteristiky trhu práce v souvislosti se stárnutím populace - Pour, Vojtěch Václav; Miskolczi, Martina; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Bakalářská práce se zabývá trhem práce vzhledem k dopadům stárnutí populace v České republice. Kromě zavedení pojmosloví z oblasti demografie a ekonomie popisuje vývoj trhu práce do roku 2009 a předkládá analýzu vývoje populace v období 1950-2009, kde je shrnuto stárnutí na trhu práce za minulých šedesát let. Těžiště práce spočívá ve využití existujících predikcí do roku 2060 a jejich porovnání. Jedná se o tři na sobě nezávislé projekce obyvatelstva (Českého statistického úřadu, Eurostatu a Ministerstva práce a sociálních věci ČR), jejichž srovnání je prováděno pomocí výpočtu indexu hospodářského zatížení, zatížení starých a mladých, popř. II. ekonomické generace a stromů života. Druhá ekonomická generace je navíc modelována v několika variantách, tak jak to odpovídá postupnému posouvání příchodu na trh práce kvůli rostoucí délce vzdělávání a na druhé straně posouvání věku odchodu do důchodu: ve věkových hranicích 20-64, 20-69, 23-64 a 23-69 dokončených let.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses