Nově zpřístupněné kulturní památky po roce 1989 v Libereckém kraji - Vodňanská, Tereza (2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena na nemovité kulturní památky Libereckého kraje, konkrétněji pak na kategorii zámků, hradů a hradních zřícenin, které jsou přístupné veřejnosti. Cílem této práce bylo zjistit, jaká část (počet) zpřístupněných hradů, zámků a zřícenin byla veřejnosti poprvé otevřena v rozmezí let 1989 až 2011 a zda lze v procesu zpřístupňování vysledovat nějaký trend. Výsledkem analýzy všech zpřístupněných objektů je skupina šesti různorodých kulturních památek, které byly poprvé zpřístupněny po roce 1989. Zpřístupněním je chápáno zavedení návštěvní doby a vstupného a vybudování prohlídkové trasy či expozice v daném objektu. Určitý trend lze vysledovat v tom, kteří vlastníci nejvíce otevírali své objekty. Čtyři ze šesti památek byly zpřístupněny obcemi. Jako příklad dobré praxe postupné obnovy se zapojením neziskového sektoru byl vybrán státní hrad a zámek Grabštejn, poprvé otevřený v roce 1993.