Cizinci z vybraných zemí v České republice od roku 1993 - Šimková, Helena (2012)
Ve své práci jsem se věnovala cizincům v České republice od roku 1993. Cílem práce bylo analyzovat vývoj a komparaci počtu cizinců z Vietnamu a Polska, popsat, co ovlivňuje migraci do České republiky a jaké změny přináší do demografické struktury obyvatelstva. Porovnávala jsem vývoj několika charakteristik v oblastech ovlivněných imigrací a zjišťovala, zda jsou změny či trendy s migrací spojené pro migranty z Polska a Vietnamu shodné nebo se liší. Ve statistické části jsem využívala data získaná především z Českého statistického úřadu, která jsem upravovala do tabulek a grafů. Využila jsem také statistické metody Boxovy-Jenkinsnovy metodologie, kterou byl předpovězen stav cizinců pro rok 2011 -- 2012.