Jazyk a informace Význam v době počítačů - Valeš, Miroslav (2012)
Jedním z pro člověka nejvýznamějších prostředků je jazyk. Jednak umožňuje komunikaci a koordinování činností s ostatními jedinci, ale stejně tak jen na personální úrovni funguje jako nástroj pro porozumění a uchopení vnější reality, jež jedince obklopuje. Tato práce popisuje vztah člověka a informací prezentovanými jazykem, a za použití nejvýznamějších témat dotýkajících se kognitivních, systémových či například filosofických věd vytváří ucelený rámec vhodný k vytvoření uplatnitelnějšího pohledu na věc. Vlastní obsah práce tak zabírá především témata důležitá primárně z hlediska personálního významu a konkrétně reflektuje zásadní myšlenky aplikace, přínosů a závislosti mezi člověkem a jazykem. Závěr je pak věnován zhodnocení a vyvození vhodnějších přístupů v kontextu současné, moderní doby.