Modelování volatility indexu PX - Dvořáčková, Anna; Borovička, Adam; Zouhar, Jan, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Práce je zaměřena na modelování reálné časové řady indexu PX pomocí lineárních a nelineárních modelů volatility. V teoretické rovině jsou zde představeny nejdříve stěžejní pojmy a specifika týkající se finančních časových řad, přičemž následuje teoretický popis modelů volatility a obecného postupu pro jejich konstrukci. Klíčovou částí práce je praktická aplikace spočívající v modelování časové řady logaritmů výnosů indexu PX vybranými lineárními a nelineárními modely volatility. Na reálných datech je tak ověřováno, zda jsou modely volatility skutečně vhodné k zachycení charakteristických vlastností finančních časových řad, tj. leptokurtické rozdělení, shlukování volatility a pákový efekt.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses