Svobodné IT firmy v ČR - Miřacký, Jan (2012)
Bakalářská práce se věnuje problematice svobodných firem v oboru IT, které působí v ČR. Cílem práce je vypracovat případovou studii zaměřenou na efektivitu dvou českých IT firem srovnatelné velikosti a zaměření, přičemž jedna vyznává svobodné principy a druhá se za svobodnou nepovažuje. V teoretické části popisuji agilní a rigorózní metodiky, které se používají při vývoji softwaru a další nástroje používané ve firmách pro projektové řízení či sdílení dokumentů. Konkrétněji se zaměřuji na metodiky vývoje Rational Unified Process, extrémní programování a Scrum. V další části se soustředím na popisování principů, které fungují ve svobodných firmách. Tato část je důležitá pro správné pochopení struktury výzkumu, který se zabývá efektivitou firem. U principů popisuji faktory týkající se firemní kultury, sdílení vize, najímání nových zaměstnanců, princip důvěry a odpovědnosti a některé další. Výzkum jsem prováděl ve firmách Abdoc a Clevis, které se věnují vývoji webových aplikací a stránek s důrazem na mobilní platformu.