Vývoj privatizačního procesu elektro-energetiky v ČR v letech 1990-2011 - Večerníková, Markéta (2012)
Cílem bakalářské práce je analyzovat vývoj privatizačního procesu elektroenergetického sektoru v České republice od počátku 90. let až do roku 2011. Východiskem bude stav elektroenergetiky před rokem 1989 a následný privatizační proces a významné majetkoprávní změny v tomto sektoru až do současnosti. Majetkoprávní změny v elektroenergetice jsou předmětem zájmu a diskuzí jak odborníků, ekonomů a politiků, tak i každého občana jako odběratele elektrické energie. V teoretické části této práce vysvětlím pojmy a definice související s tématem transformace českého hospodářství i s předmětem energetiky. Charakterizuji transformační proces, včetně všech jeho pilířů, přičemž důraz zde budu klást na změny vlastnických práv. V praktické části práce nejprve charakterizuji důležité souvislosti ve vývoji elektroenergetiky a analyzuji stav tohoto odvětví před rokem 1989 do současnosti.